Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Aktualne novice

Na tej strani lahko spremljate vse aktualne zadeve, ki obravnavajo detektivsko dejavnost.

18. dnevi varstvoslovja

Med 07. in 08. junijem 2017 so potekali 17. Dnevi varstvoslovja, v sklopu katerih je bil organiziran tudi 1. Dan detektivske dejavnosti. Ob različnih tematskih sklopih, smo izpostavili najbolj pereče probleme, s katerimi se trenutno sooča detektivska dejavnost..

Svoj lonček smo pristavil tudi v naši družbi, saj smo predstavili problem t.i. "Laične" uporabe detektivske dejavnosti. S tem prispevkom smo želeli na enem mestu zbrati argumente in jasno pokazati zakaj detektivska stroka ne more in ne sme pristati na uveljavitev pojma »laičnih kontrol«, saj s tem dopuščamo, da se z detektivsko dejavnostjo lahko ukvarja kdor koli. Opozorili smo na nedopustne razmere, kjer se lahko praktično vsakdo skrije za pojem »laičnega kontrolorja« in brez ustreznih pogojev opravlja detektivsko dejavnost.

Podrobna vsebina prispevka bo izdana v publikaciji in dostopna na spletni strani Detektivske zbornice...

Sodelovanje med posameznimi državnimi organi, detektivi, redarji in zasebnimi varnostnimi organizaciji je pomembno tudi za uspešno reševanje problemov, s katerimi se ukvarjamo detektivi. Da je takšno sodelovanje ključnega pomena, so na okrogli mizi, ki se je odvijala v okviru 18. Dnevov varstvoslovja izpostavili razpravljavci iz vrst policije, varnostnih družb, detektivov in predstavniki zasebnega sektorja.

Zlasti je sodelovanje pomembno, ker policija vse bolj vpeta v pomembnejše naloge, kot so ukvarjanje z migrantsko problematiko in problematiko terorizma. Iz tega razloga morajo svojo vlogo okrepiti subjekti zasebnega varstva, torej tudi detektivi. Jasno je, da policija ne zmore servisirati vseh nalog, ki so ji naložene, subjekti zasebnega varstva pa istih nalog ne smejo opravljati, saj nimajo zakonske podlage. Dober primer so kazniva dejanja, ki se preganjajo na predlog.

Pogovor je tekel tudi o ceni zasebno-varnostnih storitev. V okviru javnih razpisov in naročil se cene znižujejo, kar pa zagotovo pomeni tudi nižjo kvaliteto storitev.

Skratka povezovanje je nujno, zagotovo pa bodo potrebne tudi primerne zakonske podlage, ki bodo takšno sodelovanje jasno in natančno opredelile.

00386 (0)2 230 22 00