Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Aktualne novice

Na tej strani lahko spremljate vse aktualne zadeve, ki obravnavajo detektivsko dejavnost.

Novo vodstvo Detektivske zbornice Republike Slovenije!

Detektivska zbornica Republike Slovenije je na redni volilni skupščini, ki je 03. februarja potekala na Fakulteti za varnostne vede,  izvolila novo vodstvo, ki bo v naslednjem štiri letnem mandatu skušalo zbornico dvigniti na raven, ki ji tudi pripada. Prejšnje vodstvo zbornice, na čelu s predsednikom Jankom Trivunovićem, je bilo v mesecu novembru 2016 predčasno razrešeno, saj je članstvo zbornice ocenilo, da njihovo delo ni bilo v dobrobit detektivom in v korist razvoja detektivske dejavnosti v Sloveniji.

Redna volilna skupščina je postregla tudi z daljšo razpravo o smeri, v katero se naj detektivska dejavnost v Sloveniji razvija. Večinsko mnenje članov zbornice je bilo, da je potrebno detektivsko dejavnost ločiti od vseh ostalih dejavnosti, saj bo le tako možna umestitev detektivske dejavnosti na položaj, ki ji pripada. Ena izmed pomembnejših nalog novega vodstva zbornice bo, da bodo z jasnimi stališči pokazali, da detektivske dejavnosti ne more opravljati vsakdo, ki si to želi, ne glede na to, ali izpolnjuje predpisane pogoje ali ne.

Pogodbeni obdelovalci osebnih podatkov, laični kontrolorji bolniških dopustov, zunanji strokovni sodelavci za preiskovanje prevar ipd. so nazivi, ki se jih poslužujejo tisti, ki ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje detektivske dejavnosti, obenem pa težijo k izvedbi aktivnosti, ki posegajo na detektivovo delovno področje. Kontrole in nadzori bolniških dopustov, preiskovanje odškodninskih (zavarovalniških) zahtevkov, preizkusi alkoholiziranosti, vročanja so le nekatera področja, kjer dela opravljajo posamezniki in pravne osebe brez ustreznih licenc. S tem se evidentno kršijo človekove pravice, država pa (zaenkrat) s svojim nadzorom ni učinkovita.

Zato je še pomembneje, da novo vodstvo zbornice, ki jo bo v novem mandatu vodil dr. Miha Dvojmoč poskrbi, da bo glas detektivov ponovno slišan na vseh nivojih, ter da se detektivska dejavnost zaščiti pred interesi, ki skušajo to regulirano dejavnost počasi predati v roke tistim, ki za takšno delo ne izpolnjujejo pogojev.

00386 (0)2 230 22 00