Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Aktualne novice

Na tej strani lahko spremljate vse aktualne zadeve, ki obravnavajo detektivsko dejavnost.

Vročanje brez licence

Vročanje brez licence

V zadnjem času je bilo aktualno vprašanje kdo lahko, v skladu z določbami Zakona o pravdnem postopku (ZPP) in novelo zakona (ZPP-E) opravlja vročanje pri detektivu in detektivski družbi. V praksi so se namreč pojavljali primeri, ko je imel detektiv sklenjeno pogodbeno razmerje z osebo, ki ni imela veljavne licence za opravljanje detektivske dejavnosti in je pri detektivu opravljala vročanje.

Ministrstvo za pravosodje je v juliju 2018 izdalo mnenje, da lahko naloge vročanja  z določbami Zakona o pravdnem postopku (ZPP) in novelo zakona (ZPP-E) opravlja le detektiv ali izvršitelj in nihče drug.

V navedenem mnenju Ministrstva za pravosodje je povsem jasno navedeno, da vročitve opravlja le detektiv, med tem ko osebe, ki imajo z detektivom pogodbeno razmerje (pogodba o zaposlitvi, pogodba o  sodelovanju, podjemna pogodba ipd.) in nimajo veljavne licence za opravljanje detektivske dejavnosti, vročitev ne morejo in ne smejo izvajati.

Vzporednice lahko tako potegnemo tudi na ostala področja vročanja (npr. delovno-pravni spori), kjer se za vročanje uporabljajo določbe Zakona o pravdnem postopku (ZPP) in novele zakona (ZPP-E). V kolikor je bila naslovniku pošiljka vročena s strani osebe, ki ni detektiv (ali izvršitelj) je takšna vročitev neveljavna, kar pomeni, da se lahko naslovnik sklicuje na dejstvo, da mu vročitev ni bila opravljena v skladu z veljavnimi predpisi. 

V kolikor ste naslovnik pošiljke, ki se vroča v skladu z določbami Zakona o pravdnem postopku (ZPP) in novelo zakona (ZPP-E), vedno preverite ali je vročevalec detektiv (poseduje veljavno licenco za opravljanje detektivske dejavnosti).

00386 (0)2 230 22 00