Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Blog

Na tem mestu objavljamo razmišljanja o detektivskem delu v Sloveniji in problematiki, kot jo vidijo posamezni avtorji prispevkov.

Ali vas res lahko vsakdo nadzoruje?

Ob poslušanju oddaje Kje pa vas čevelj žuli (poslušaj), ki je prikazala aktualno problematiko izvajanja detektivskih upravičenj s  strani tistih, ki nimajo ustreznih licenc, se mi poraja vedno več vprašanj, na katera pa (zaenkrat) ne najdem odgovora.

Kako je mogoče, da Direktorat za policijo in druge VARNOSTNE naloge, po svojem predstavniku v oddaji izrazi mnenje, da lahko kontrolo bolniške odsotnosti izvaja VSAKDO??

Kako je mogoče, da se ob tem ne zavedajo, da posamezniki brez ustreznih licenc, ki niso ustrezno varnostno preverjeni in za katere ne vemo kakšna je njihova »kriminalna« preteklost, s takšnim zbiranjem informacij od oseb, ki so na bolniškem dopustu lahko in v večini primerov tudi dejansko posežejo v posameznikove, ustavno varovane, pravice??

Kako lahko Ministrstvo za notranje zadeve pusti, da njihovi zaposleni širijo takšno mnenje, kjer se jasno postavijo na stališče, da lahko kontrolo bolniškega dopusta izvede tudi prvi sosed na vasi, če ima seveda ustrezno registrirano dejavnost (ni pa nujno, da izpolnjuje pogoje po Zakonu o detektivski dejavnosti)??

Ob tem, ko Inšpektorat MNZ jasno pove, da je nadzor nad takšnimi posamezniki in pravnimi osebami, praktično nemogoč, pa Direktorat v tem očitno ne vidi problema in jasno dopusti potencialne kršitve človekovih pravic!

Vse tiste, ki boste deležni kontrole/nadzora nad vašo bolniško odsotnostjo pozivamo, da se pred pogovorom z osebo, ki bo razgovor oziroma kontrolo izvedla, prepričate kdo stoji pred vrati, saj posamezniki brez ustreznih licenc (v skladu z Zakonom o detektivski dejavnosti) pa NE MOREJO in NE SMEJO izvajati kontrol bolniških odsotnosti.

V kolikor vam »kontrolor« ne pokaže detektivske izkaznice, vas noben zakon/predpis ne obvezuje, da mu morate nuditi ustrezne podatke. V primeru, da takšen »kontrolor« nima ustrezne licence, nimate ustreznega mehanizma, da bi lahko vedeli, kdo stoji pred vrati – sosed, sodelavec, obsojeni kriminalec itd.

Če država ne more oziroma ne želi poskrbeti za varovanje vaših pravic, pa lahko to storite sami – zaščitite svoje pravice!  


Avtor prispevka: detektiv Poslek Dušan (licenca 139)


00386 (0)2 230 22 00