Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Blog

Na tem mestu objavljamo razmišljanja o detektivskem delu v Sloveniji in problematiki, kot jo vidijo posamezni avtorji prispevkov.

Odvetnik ali "odvetnik"??

V teh dneh sem prejel klic odvetnika (tako se je vsaj predstavil), ki je v razgovoru pričel najprej z blagimi očitki na račun mojega dela pri eni izmed preiskav, nato me je "spomnil", da sem ponarejal uradno listino ter storil različna kazniva dejanja itd.

Njegovi očitki so izhajali iz dejstva, da mu ob pričetku razgovora nisem želel pojasniti, kako se je predmetna preiskava odvila ter kakšni so bili naši zaključki v poročilu. Moja pojasnila, da sem v skladu z ZDD-1 zavezan k varovanju poslovnih skrivnosti, so naletela na gluha odvetnikova ušesa.

Odvetnik je tako na začetku razgovora očitno naletel na odpor, ki ga ni pričakoval, zato je s povišanim tonom nadaljeval, da ima pooblastilo (njegove) stranke in da z njegovo stranko, brez prisotnosti odvetnika, ne bi smel opraviti razgovora. Seveda je obstoj takšnega pooblastila izmišljen, saj je stranka v postopku sama izjavila, da odvetnik ni pooblaščen za zastopanje itd.. Odvetnikov ton glasu je tako rasel in rasel, dokler se ni "razgovor" sprevrgel na raven osebnega žaljenja in neposrednega norčevanja iz mojih osebnih podatkov (še vedno ne vem, kaj je želel s tem doseči).

Na moja pojasnila je "odvetnik" čudežno oglušel, nadaljeval z žaljenjem in lažnimi obdolžitvami, zato sem, kar sicer ni v moji navadi - telefonsko zvezo prekinil...

Pa ni moj namen jamrati, saj sem bolj naklonjen k temu, da raje iščem rešitve :), želim pa opozoriti na dejstvo, da odvetniki včasih menijo, da bodo lahko z aroganco, vzvišenostjo, norčevanjem, smešenjem, predvsem pa z lažnimi očitki, prestrašili sogovornike. Tokrat odvetniku to ni uspelo, saj imam sam relativno dobro razjasnjene pojme o tem, kako zgleda korekten pogovor, kaj lahko nekomu rečem in kako "nizko" se lahko spustim.

Zato, kot pravi pregovor, da ni vse zlato kar se sveti, tudi ni vsak odvetnik, ki ima tak naziv, zaradi dejstva, da mu je uspelo opraviti državni pravniški izpit. Poštenost, korektnost, spoštljiv odnos do sogovornika in ostale človeške vrline bodo vedno na prvo mesto postavile tiste, ki se z odvetniškim nazivom ne le kitijo, ampak so ga dejansko vredni...

In ko boste naslednjič izbirali odvetnika, vam predlagam, da so merilo izbora predvsem te vrline, saj za državni pravniški izpit se lahko "napiflaš", da pa si pri svojem delu predvsem Človek, pa moraš nositi v sebi...

Toliko v razmislek...


Avtor prispevka: detektiv Poslek Dušan (licenca 139) 

00386 (0)2 230 22 00