Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Blog

Na tem mestu objavljamo razmišljanja o detektivskem delu v Sloveniji in problematiki, kot jo vidijo posamezni avtorji prispevkov.

Pa naj razume kdor more!!

V zadnjih nekaj letih se je o pojmu detektivske dejavnosti razpredalo na dolgo in široko, v večini primerov je šlo za boj med različnimi koncepti in predstavami o tem, kaj detektivska dejavnost sploh je in kaj detektivi lahko počnemo. Stališča so (še vedno) različna, odvisno od tega kdo jih predstavlja in kakšen interes ima.

V teh razpravah so različni (državni) organi sprejeli in zavzeli različna stališča in sem bil nekako prepričan, da nas s svojimi argumenti ne morejo več presenetiti in razočarati. Ob ogledu oddaje »Koda« (http://www.rtvslo.si/slovenija/delodajalec-ga-je-fotografiral-med-spanjem-v-sluzbi/443231) sem se prepričal, da imajo predvsem tisti, ki bi morali skrbeti zakonitost na področju detektivske dejavnosti še vedno v rokavih skrite adute, s katerimi detektive redno presenečajo in skrbijo, da je področje neurejeno in nadzor neučinkovit.

Glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve Mitja Perko je tako v omenjeni oddaji povsem ravnodušno dejal: "Osebe, ki so pooblaščene oziroma imajo pogodbeno razmerje in so strokovno usposobljene ter imajo registrirano poizvedovalno dejavnost, lahko izvajajo nadzor bolniškega staleža«.

To pomeni, da lahko kontrolo in nadzor bolniške odsotnost izvaja kdorkoli, tudi sosed kontrolirane/nadzirane osebe, varnostno nepreverjene osebe, kaznovani posamezniki itd., pogoj je le, da imajo registrirano poizvedovalno dejavnost.

Neverjetno, v najmanjši meri pa skrajno neokusno je, da prvi mož Inšpektorata zagovarja stališče, da se lahko z občutljivimi osebnimi podatki, aktivnostmi posameznika/delavca, seznani kdorkoli!!

Tudi, če je tolmačenje inšpektorata Zakona o detektivski dejavnosti takšno, da zakon ne daje eksluzivne pravice, da se z delovnim področjem detektiva ukvarjajo le detektivi?!, pa je povsem neverjetno, da s svojim stališčem zagovarjajo in dajejo lažno potuho vsem tistim, ki želijo izvajati dejavnosti (kontrole in nadzor bolniških itd.), pri tem pa posegajo v človekove pravice in zasebnost posameznika, ob tem pa ne izpolnjujejo nobenih formalnih standardov, ki bi zagotavljali varnost in ščitili človekove pravice kontroliranih posameznikov.

Ob tem se postavlja vprašanje, koga Inšpektorat ščiti, kaj želi s tem doseči in dejstvo, ki so ga »pozabili« omeniti je, da inšpektorat takšnih posameznikov/pravnih oseb, katerim dopuščajo izvajanje detektivski upravičenj, ne kontrolirajo – ker niso registrirani za detektivsko dejavnost, ampak le za "poizvedovalno dejavnost"!

Za konec pa le še vprašanje – kakšna je razlika med poizvedovalno in detektivsko dejavnostjo?!

Pa naj razume kdor more!!


Avtor prispevka: detektiv Poslek Dušan (licenca 139)  

00386 (0)2 230 22 00